We willen Mace laten opereren door een arts in Amerika. Dat is niet niks. Maar voor Mace is dit eigenlijk de enige oplossing om oortjes te kunnen krijgen. Je denkt nu misschien, hoezo Amerika? We hebben toch ook goede chirurgen in Nederland? Dat klopt, maar dit is een hele specifieke methode die tot dusver in Amerika de beste resultaten behaald.

Waarom niet in Nederland?

De methode die in Nederland wordt gedaan, een operatie met ribkraakbeen, is helaas voor Mace geen optie. Doordat beide oren gereconstrueerd moeten worden zal er veel ribkraakbeen nodig zijn, waardoor dit uiteindelijk zeer pijnlijk en meerdere operaties voor Mace betekent. En dit wordt door de chirurgen in Nederland voor Mace afgeraden.

Operatie in Amerika

In Amerika lopen ze vooruit op de ontwikkelingen op dit gebied. Er zijn twee artsen in Amerika die hierin gespecialiseerd zijn. Zij hebben al heel veel succesvolle operaties uitgevoerd met een methode die een van hen ontwikkeld heeft: de Medpor methode. We willen dan ook Mace door een van deze artsen in Amerika laten opereren.

Wat is de Medpor methode?

Medpor is in 1991 ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. John Reinisch. Medpor is een kunststof materiaal waar een mal van gemaakt wordt om het oor te reconstrueren. Bij de Medpor methode wordt er gebruik gemaakt van een kunststof geraamte dat het oor moet gaan vormen. Dit kunststof materiaal kan zo gevormd worden dat het een precieze kopie is van het bestaande oor van het kind. Met de Medpor methode kan een kind al vanaf de leeftijd van 4 geopereerd worden. Dit is mogelijk omdat er geen lichaamseigen materiaal zoals ribkraakbeen nodig is. Ribkraakbeen kan pas ‘geoogst’ worden als het kind 10 is, of een bepaald gewicht heeft bereikt.

De Medpor methode is de beste en enige optie voor Mace
om aan beide kanten een oor te reconstrueren.

Wat gaan ze doen?

In tegenstelling tot de kraakbeen methode (waar het geraamte geplaatst wordt onder de hoofdhuid en de wanghuid), wordt bij de Medpor methode het geraamte geplaatst op de wang en hoofdhuid. Een dun membraan van levend weefsel wordt over het geraamte geplaatst. Een afzuig methode wordt dan gebruikt om het membraan rond het implantaat te krimpen en het oor vorm te geven. De huid wordt dan over het membraan geplaatst om de voor- en achterkant van het nieuwe oor te bedekken. Hierdoor komt het oor al gelijk wat af te staan van het hoofd, net zoals bij een normaal oor. Met de Medpor methode kan het nieuwe oor meestal in 1 operatie gemaakt worden. Ook zijn de resultaten vaak minder dik en meer realistisch dan de methode met ribkraakbeen. 

Bronnen